« Maastricht. | Home | Verbaasd. »

Integraal veiligheidsmanagement.

Donderdag 20 September 2007

Eigenlijk zou het logje van morgen er vandaag op komen te staan... Maar ik verveel me, dus dan gelijk maar een beschrijving die ik al 2x heb beloofd!

Integraal veiligheidsmanagement dus... Waar wij ons mee bezig houden is zowel intern als extern. Ik zal een paar voorbeelden geven, dat spreekt denk ik meer aan dan droge stof...

Allemaal weten we nog wel de ramp van 9/11. Een aantal dingen zijn daar misgegaan. Zo is er bij de bouw geen rekening gehouden met brand op meerdere verdiepingen. Er was 1 brandslag voor 4 verdiepingen aanwezig. Terwijl een brandslang echt maar 1 verdieping kan bestrijken. Daarnaast was het zo bedacht dat iedereen met de lift naar beneden (en de brandweerlui dus naar boven) moesten met de lift. Maar wat is het meest riskant bij brand? Juist een lift. Allemaal dingen die hadden kunnen worden voorkomen! (nee ik zeg niet dat 9/11 had kunnen voorkomen, ik noem alleen 2 'kleine' problemen die waarschijnlijk nog levens hadden kunnen redden.)

Een ander voorbeeld. Oud en Nieuw 2001. De cafebrand in Volendam. Waarom zijn er zoveel slachtoffers gevallen? Juist ja, omdat de nooduitgangen geblokkeerd waren. Dus de mensen gevangen zaten. Ook door de nooddeuren vrij te laten hadden veel meer mensen zich in veiligheid kunnen brengen.

Nog een 'leuke'. Er is een schandaal. Denk aan de bouwfraude of bijvoorbeeld Ahold... Wat gebeurd er dan? De media pakt het op, vergroot het uit en maakt het erger en erger. De persvoorlichter van het bedrijf doet een verkeerde uitspraak en weg is je goede reputatie. Met goede crisiscommunicatie kan worden geprobeerd om de schade te beperken.

Zo kan ik nog een hele tijd door gaan. Waar het op neer komt is dat wij ervoor aan het leren zijn de risico's binnen een bedrijf zoveel mogelijk te beperken. Waar zitten de problemen, hoe is het met de omgeving van het bedrijf en al dat soort zaken.

Vragen die hierbij gelden: Waar zijn risico's voor bezoekers? Wat zijn de risico's voor het personeel? Welke voorschriften zijn er vanuit de overheid? Al me al, alles bij elkaar combineren om een zo veilig mogelijk bedrijf te runnen dat in staat is om rampen en probleemsituaties te kunnen overleven.

Op dit moment zijn we bezig met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE). Dat houdt in dat we naar een bedrijf toegaan, daar gesprekken voeren met verschillende mensen, zowel managers en medewerkers. Rondlopen, kijken, inventariseren en bepalen welke risico's er zijn. Risico's op het gebied van: Personeel (ARBO-wetten, fraude mogelijkheden, samenstelling personeel ed.), Gebouwen (constructie, overstromingsgevaar ed.), Machines (alle installaties, stroom, computers) etc. En daarnaast ook andere zaken zoals de naam(sbekendheid), de financiele situatie en wat er al gebeurd aan preventie. Tijdens de evaluatie gaan we dan kijken hoe erg het is voor het bedrijf en welke problemen echt de aandacht vragen.

Allemaal leuk en wel zo'n RIE, alleen zonder bereidheid van het management kom je niet ver. Dus jij kan wel mooie plannen schrijven, maar wil je baas er niks van weten. Dan wordt het toch niet ingevoerd! Wat kun je daaraan doen? Aangeven welk risico welke gevolgen heeft voor het bedrijf en zo overtuigen dat het echt noodzaak is dat die investeringen er moeten komen!

Pfoei lang verhaal... Hopelijk een beetje begrijpelijk... Zo niet, roep maar. Voor 1x zal ik reageren op jullie reacties! (als ik tijd heb want...:)

Ik ben even een paar dagen genieten van verschillende dingen! Vandaag ga ik een dagje naar Ameland. Mijn Pa gaat terug, hij wil naar voetbal vanavond... Morgen kom ik terug en dan gelijk weer college (wel leuk!). Zaterdag hebben we borrel van oude buren.

Maar de echte uitsmijter van deze week: De familieverjaardagsdag! Oftewel: met de hele groep (8 kinderen en 8 volwassenen (of 9 kinderen en 7 volwassenen als je mij tot de kinderen rekent, hihi)) een dagje weg. De eerste keer naar... Jawel! Ponypark Attractiepark Slagharen!

21 reacties

Dat is een mooie en zinvolle opleiding, want dat kan mensenlevens redden. Vooral in café's zie je vaak levensgevaarlijke situaties als er brand uitbreekt. Maar vaak zijn ze dan al in oveerteeding omdat de brandweer al tig voorschriften heeft waar ze zich niet aan houden. Ook als het om hotels gaat is er nog een heleboel werk aan de winkel. Soms slaap ik in een hotel en dan vraag ik me wel eens af: hoe kom ik hier uit als er brand uitbreekt. Want vaak worden de meest elementaire regels ondanks geboden en verboden aan de laars gelapt. Hoe dit mogelijk is met onze strenge regelgeving is me een raadsel. Maar daar ga jij nu natuurlijk verandering in brengen.
tagrijn ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 00:29
De 1e keer naar Slagharen, wow leuk! Ik ben er vele keren geweest en heb er altijd veel plezier gehad.
Je log van vandaag vond ik trouwens interessant om te lezen. Een hoop leesvoer maar ik vloog er doorheen. Ik vond het wel begrijpelijk, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. ;-)
Pasula ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 00:44
Is het dan ook de bedoeling dat jullie integraal veiligheidsmanagers iets gaan doen aan tegenstrijdige voorschriften. Zoals de brandweer zegt: drangers op de deur om brand tegen te gaan, terwijl de GGD zegt: drangers van de deur want dan kunnen kindervingertjes knel komen te zitten.

@ Geen idee.
Hanny (URL) - 20-09-’07 00:50
Zoals we al bespraken van de week, erg nuttig en interessant.
Maar leuk joh dat weekend gat zeker weten helemaal te gek worden, en jullie krijgen mooi weer heb ik begrepen.
Leidse Glibber ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 01:30
Ben ik dan de enige die het een overbodige opleiding vind? De brandweer dient de brandgangen, uitgangen, blussers en brandslangen te controleren. De electrische apparaten dien aangesloten te zijn door een gediplomeerd electricien en minimaal 1 keer per jaar gekeurd te worden. De bouwbedrijven zijn verantwoordelijk voor de constructie van de gebouwen. In ieder bedrijf/hotel of wat dan ook dienen op overzichtelijke plaatsen de vluchtroutes aan de muur te hangen. Als al die mensen hun werk goed doen, zijn alle gebouwen zo veilig mogelijk. ;-)

@ En wie coordineert dat allemaal binnen het bedrijf? Vergeet trouwens ook niet de ARBO-regels. En ja die zouden ook gedaan kunnen worden door de personeelsfunctionaris.
Waar wij voor worden opgeleid is dus integraal. Dat we alles kunnen combineren. Zowel de interne als de externe factoren!
Sylvester ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 04:12
Wij weten er hier alles van, twee inbraken in twee weken waarbij bij de tweede inbraak het bedrijfsrisico dusdanig hoog is geweest dat men nu pas aan inbraakpreventie gaat denken...

@ Beter laat dan nooit... Maar dat hoor je tegenwoordig zoveel (helaas!)
V@nM@n ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 06:45
hebben de pony's in slagharen wel "veilige" remmen???

@ mij zie je er niet op!
f r e d ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 07:34
Je opleiding zit in inderdaad in de richting waar ik mee te maken heb qua veiligheid in onze kerk. Een heleboel maatregelen zijn terecht en hebben we genomen. Echter een enkele maatregel is overdreven maar het wordt ons opgelegd door de gemeente die geadviseerd is door het bureau UTS te Arnhem. En dan wordt altijd de brand in Volendam genoemd. Wij ontkomen er niet aan en het kost heel veel geld.
Het lijkt me een hele leuke opleiding. De mensen de noodzaak ervan in te laten zien lijkt me een moeilijk onderdeel van het vak.
Heel veel plezier met al je uitstapjes. Over de veiligheid tijdens het ponyrijden hoef je niet in te zitten, want volgens mij kom je met je voeten aan de grond.

@ De mensen het in laten zien is inderdaad het moeilijkste. Zie het management maar eens te overtuigen investeringen te moeten doen, die heel misschien nooit nodig zullen zijn... Terwijl als ze er niet zijn, het management jou de schuld geeft.
Veiligheid is op dit moment (en terecht) gewoon een hot issue!
Jetske ( E-mail ) - 20-09-’07 08:12
Goeiiemorgen Meid!

Nou het is me nu volkomen duidelijk wat het is en het is een belangerijke job dat als die overal goed uitgevoerd zou worden en idd minder slachtoffers vallen!

Nou op zich lijkt het me ook een boeiiende opleiding Succes ermee!

Liefs Simone
~Simone~ ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 09:15
Goh, intressant wat jij leert... onbegrijpelijk een brandslang voor 4 verdiepingen... je zal maar op de verdieping zonder brandslang zitten... tegen de tijd dat die ene is uitgerold is de brand ook al weer inmens groot. Waren er geen trappenhuizen in het WTC? of waren die weer overdreven small ofzo... al hoewel als je honderd verdiepingen naar beneden moet ben je natuurlijk ook wel ff bezig... een glijbaan had misschien handig geweest ;-)

Ik heb zelf vaak genoeg meegemaakt in bedrijven dat nooduitgangen geblokkeerd waren. Onbegrijpelijk blijf ik het vinden.

@ Er zijn wel trappen. Maar de mensen kregen de instructie te wachten tot de beroeps ze kwamen halen. Waardoor ze dus inderdaad bleven wachten. Ter info: er waren ongeveer 90 liften daar...
Zakina ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 10:13
Veel plezier met je moeder en vergeet je camera niet. ;-)

liefs Natazz
Natazz (URL) - 20-09-’07 11:27
Helder en duidelijk! Je moet met name veel leren van rampen die reeds hebben plaatsgevonden want dan kan je zien wat paniek met mensen doet. Want dat is een belangrijk dingetje want je kan nog zoveel nooduitgangen hebben, de mensen lopen in paniek naar de deur waar ze naar binnen zijn gegaan. Interessante studie!

Veel plezier met wat je allemaal weer op de planning hebt staan! :-)
Belinda ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 11:33
Lijkt me een zeer nuttige opleiding, waar je veel voldoening uit kunt halen,lijkt me!!
Fijne dag op Ameland en lekker genieten van de omgeving! Groetjes!
nieta (URL) - 20-09-’07 13:59
Je hebt het heel duidelijk uitgelegd. Lijkt mij een interessante opleiding.
Leuk zeg, met de famillie naar Slagharen. Heel veel plezier!
Groetjes Sjoukje
Sjoukje ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 16:15
Da's een prachtige opleiding. Lijkt me echt heel interessant en zinvol! Moest eigenlijk verplicht worden, een soort van. Zodat cafebranden en andere dingen niet meer onstaan door dingen die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden!

Kniefs!
Emmelinda (URL) - 20-09-’07 17:01
Dankzij je heldere uiteenzetting en de voorbeelden is het me nog duidelijker dan afgelopen zondag. 't Lijkt me een leuke opleiding, veel succes daarmee.
En veel plezier in Slagharen!
Jan K. (URL) - 20-09-’07 18:31
Het is wel interessante stof. Heeft het ponnypark Slagharen ook een Integraal veiligheidsmanagement? Bij mijn werk (NS) speelt veiligheid ook een grote rol.

@ Ik neem aan dat er iemand verantwoordelijk is voor de veiligheid van personeel en bezoekers. Maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet!
Ja van de NS dat geloof ik graag. Daar heb je natuurlijk ook met een heleboel andere factoren nog te maken dan in een gebouw.
Adolf ( E-mail ) (URL) - 20-09-’07 22:34
Klinkt interessant én knap lastig: je zult van een heleboel gebieden iets moeten weten om de risico's in te kunnen schatten.

PS media is meervoud dus die pakken op (een fout die overigens ook in journaals en kranten behoorlijk veel wordt gemaakt hoor)
Frans54 ( E-mail ) (URL) - 21-09-’07 12:45
oeps, tag vergeten te sluiten geloof ik
X-(
Frans54 ( E-mail ) (URL) - 21-09-’07 12:47
en daarmee jouw lay out in de war brengend geloof ik,even zien of hij ophoudt met vet als ik er nu een closingtag tussengooi.
Frans54 ( E-mail ) (URL) - 21-09-’07 12:48
Nee hoor meer uitleg is niet nodig , het is een helder verhaal ! Nuttig werk zou ik zo denken dus veel succes met je studie.
lieve groetjes, Riet
rietepietz ( E-mail ) - 23-09-’07 16:02


(optioneel veld)
(optioneel veld)
1x maal invullen en ik krijg hopelijk weer alle reacties
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.